söndag 20 februari 2011

The Classic v. 8 -s2

JASÅ?
Vissa skivor eller låtar minns man bara att man diggade när de kom. Andra upptäckte/upptäcker man sisådär 15 år senare. Men det finns också show stoppers som man högg direkt och även såhär i efterhand minns bakgrunden till. Typ diskussionen om Cypress Hill sa When the ship eller shit goes down. Eller vad fan serien i Snoops konvolut egentligen handlade om. Eller födelsedagspresenten bror och polare köpt på USA-import och jag pumpade varannan musiklektion i sexan. Skinnskallarna och hårdrockarna var ju tvungna att spela upp sin musik också, och satt och flinade åt alla svordomar och sånt (till skillnad från deras musik, som ju var direkt vänlig).
Ett minne jag har är några år senare än jag fick Enta da stage, närmare bestämt på klassresa till Polen. Vi tog en sväng till Krakow och kollade läget och jag och Jakob hamnade i en skivaffär. Legendariskt och starkt material för en sportig julklapp/föllsedaspresent till brorsan, tänkte jag och började bläddra. Upptäckte att polackerna har lika skev musiksmak som svenska skivaffärer: det var typ Roxette, Snap! och Guns n Roses i hyllorna. Ingen hiphop så långt ögat nådde....waaaait a minute!
Stort. Jag ser en skiva med ritade ansikten av svarta män, mestadels rappare. Nej gosse, inte Daltones Featuring-skiva. Nej pojx, inte heller Soundbombing 2. Det här var alltså slutet av -97 eller om det var början av -98. Tänk efter du, iljon, så kommer du nog på det.
Jag köpte hur som helst den här skivan och tog med hem att ge till bror. Själv köpte jag med sprit (som jag var tvungen att stasha i toaletten på hotellrummet eftersom lärarna raidade rummen innan vi drog hem) och knivar som jag naturligtvis inte hade någon som helst användning för (men jag kände mig rätt nice som hade smugglat vapen över gränser - det var ju jävligt stort att leva det som folk rappade om!).
Skivan är iaf jävligt tung! Det är bara att kolla tracklisten så inser du hur jävla nice den här skivan är. Och lite bortglömd kanske. Wyclef-låten - löjligt bra!
Goodie Mob-låten - löjligt bra(helt sjukt, den finns inte på youtube. FÄX!)! RZA/GZA-låten - löjligt bra! MC Eiht-låten - löjligt bra! Dre/B-Real-låten - löjligt bra! Ja, ni hajar själva. Då har vi inte ens nämnt KRS-låten, Mobb Deep-låten osv. Det är bara att fortsätta flagga för Muggs - what a guy.
Men jag plockar en lite mer otippad låt, men som oxå är löjligt tung. YouknowwhatI'msaying? Yknowuhmsaying? Yknowmsay?
Känn på...

LA The Darkman - Devil In A Blue Dress

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar