söndag 18 oktober 2009

The Classic V.42...

Hela 90-talet var ju som bekant sjukt grymt rapmässigt, speciellt om man tänker hur mycket det utvecklades från ett skivsläpp till nästa, från ett år till nästa.
Musikmässigt var ju utvecklingen jävligt vass också och det var ju framför allt "demonproducenter" som klev in och höjde nivån. T.ex. RZA, Dr Dre, DJ Premier, Erick Sermon m.fl. Dessa iddjots stod för en stor del av utvecklingen i och med alla olika släpp de låg bakom. Men utöver dessa kluster av tunga släpp kom det ju solorace-dudes och gjorde jävligt juicy juice!
1994 kom en lirare och gjorde världens kanske mest lyckade låt. Han hade visserligen både producerat och rappat på Doggystyle men att hela hans skiva skulle vara så jävla bra var otippat!
Alla har hört Regulate(låten alltså) med Warren G, och många har säkert tröttnat på den. Den var på diverse skoldiscon, klubbar och musikvideo-program över hela världen. (Lite som Gangstas paradise men den skiter jag i att länka till för den är man garanterat trött på - det var ju inte en särskilt bra låt överhuvud taget)
Grejen med Warren G, förutom att han är Dr Dre's kusin/styvbror/brorson/husdjur/whatever och tidigare har haft gruppen 2-1-3 med Snoop och Nate Dog, är att han gjorde musiken själv. Och det var den som var ledstjärnan eller vad man nu ska säga; rappen var sekundär när man pumpar hans G-funk.
Därmed inte sagt att han har ointressanta texter men visst fan är vissa grejer halvwazzade (so let me, ah, flix to the flex - WOU - so whats next?) som han säger. Men musiken var nyskapande och galet vibbig.
Som sagt var Regulate - The G funk era sjukt bra och provocerade fram kommentarer såsom Micke A's berömda quote på skolgården sommaren -94: "Elle...jag är inte hiphopare längre. Jag är G-funkare!". Detta efter att Warren G uppträtt på Söndagsöppet och blivit intervjuad av Sveriges då enda invandrare på tv - Alice Bah.
Klart han börjar skivan med sin största hit, som han själv erkänner att han direkt förstod att han aldrig skulle kunna toppa, och följer upp med grym låt efter grym låt! Snudd på läbbigt vad vibbigt det kan vara om man jämför med Public Enemy's visserligen klassiska men ändå hackiga flow, eller med Donald D's vibbiga men ändå b-betonade blåsinstrument...
Hur som helst - när spår 8 (featuring(eller ska jag säga futuring?!) O.G L.B - nuff said fuckaz!) kommer är erektionen alls inte långt borta!
Kolla själv:

Warren G - This DJ
tyvärr har som vanligt keffa Universal Music avaktiverat inbäddning av videos från youtube, men inte på Dailymotion.


Skrivet & youtubat av elle (post nr 100 f.ö)

1 kommentar: